Spelregels

De regels voor blackjack zijn redelijk eenvoudig. Het doel van blackjack is om de bank te verslaan door meer punten te behalen. Zorg er voor dat je niet boven de 21 punten uit komt want dan verlies je sowieso. Je bent winnaar wanneer je het dichts bij de 21 punten terecht komt of een blackjack hebt. De 21 punten behaal je door de waardes van de kaarten bij elkaar op te tellen die je ontvangt van de dealer. Je kan als speler zelf beslissen of je nog een kaart wilt wanneer je denkt dat je te weinig punten hebt om de bank te verslaan. Je kan er ook voor kiezen om op de de score van de daler te wachten. Bereikt hij uiteindelijke een lagere score dan dat jij hebt of gaat de croupier over de 21 punten heen dan heb je alsnog gewonnen.

Blackjack Spelverloop

Elke speler die aan tafel zit ontvangt van de dealer een kaart gedeeld met de waarde van deze kaart naar boven. Vervolgens deelt de dealer aan zichzelf ook een kaart maar dan met de waarde naar beneden, wordt ook wel een hole card genoemd. Nu heeft iedereen aan tafel een kaart en nu begint de dealer weer met delen, weer is de waarde van kaart voor iedereen zichtbaar, ook die van de dealer. Het maakt voor jou als speler niet zoveel uit welke waarde jouw buurman heeft omdat jij toch alleen tegen een dealer speelt. Wordt er blackjack gespeeld met een kaarten deck en neemt 4 man het tegelijk op tegen de dealer dan is het wel interessant omdat er dan kaarten wegvallen.

Beginnend links vanaf de dealer mogen de spelers zelf bepalen of ze nog een kaart willen (hitten) om zo dicht mogelijk bij die felbegeerde 21 punten te komen. Het hoeft niet perse want je kan er ook voor kiezen om het bij deze twee kaarten te houden. Heeft iedere speler zijn keuze gemaakt of een extra kaart ontvangen dan pas wordt er verder gespeeld met de hand van de dealer. Als dealer ben je verplicht om een extra kaart te trekken als jij een totale hand hebt van 16 of minder. Heeft de dealer een waarde van 17 of meer dan moet die verplicht stoppen. Je wint alleen van de dealer als die een lagere score heeft dan dat jij hebt of wanneer hij zich dood heeft gekocht. Het spreekt voor zich dat je alleen maar kan winnen als je ook nog echt in het spel zit. Je kan ook gelijk spelen met blackjack, dat is wanneer jij en de dealer een gelijke score hebben. Je verliest niet de inzet maar die blijft staan voor de volgende ronde.

De waarde van kaarten

Het belangrijkste van het spel, de waarde van de kaarten. Elke kaart heeft een waarde van 1 t/m 11. Een aas kan bestaan uit twee waardes, 1 of 11, dat mag je zelf bepalen. Alle kaarten met een plaatje, boer, vrouw en heer hebben een waarde van 10 punten. Alle kaarten met een nummer hebben de waarde die er op staat aangegeven. Er wordt tijdens het spelen van blackjack geen gebruik gemaakt van jokers.

Blackjack

Ontvang je bij de eerste 2 kaarten een aas met een plaatje of 10  dan heb je bij elkaar 21 punten. Dat betekent dat je BLACKJACK hebt. Wanneer je op deze manier de dealer verslaat dan krijg je 2,5x je inzet. Mocht de dealer ook een blackjack hebben dan is het een ‘stand off’ gelijkspel. Je wint niet maar je verliest ook niet.

Splitsen

Ontvang je bij de eerste 2 kaarten ook kaarten met een gelijkwaardige waarde dan kan je deze gaan splitsen in maximaal 3 verschillende handen. Ontvang je 2 azen dan mag je die maximaal 2x splitsen. Wanneer je ga splitsen word je wel verplicht om voor de nieuwe hand ook een inzet te plaatsen die dezelfde waarde heeft als je eerste inzet. Het is ook mogelijk om twee kaarten met een waarde van 10 punten te splitsen, bijvoorbeeld een boer en tien of een vrouw en een tien. Dat wordt niet zo vaak gedaan omdat je een grote kans maakt om met 20 punten totaal de dealer te verslaan. Ga je een aas splitsen dan krijg je maar maximaal 1 kaart er bij.

Verdubbelen

Je krijgt tijdens het spelen van blackjack de mogelijkheid om een je inzet maximaal te verdubbelen wanneer de eerste twee kaarten een waarde hebben van 9, 10 of 11 zonder een aas. Je ontvangt dan nog een kaart en je hoop dat deze kaart een waarde heeft van 10 punten of een aas. Wanneer je voor een 3e kaart gaat kan je geen blackjack meer behalen maar uiteraard wel 21 punten. De uitbetaling is dan x2 en niet x2,5 bij een blackjack.

Verzekering afsluiten

De dealer legt bij zichzelf een kaart open en een kaart dicht neer. Is de open kaart een aas dan krijg je de mogelijkheid om je te verzekeren voor een blackjack. Dat is natuurlijk niet gratis en kost je 0,5x je inzet. Wordt het een blackjack dan krijg je een uitbetaling van 2:1 wat betekent dat je quitte zal spelen omdat je wel je originele inzet kwijt bent. De kans is groter dat de dealer geen blackjack heeft dan wel en heeft de dealer geen blackjack dan gaat de inzet van de verzekering ook verloren en zal het spel verder gaan als normaal.

Opgeven (surrender)

Het is mogelijk om op te geven tijdens het spelen. Deze regel zie je voornamelijk in de casino’s van België en Amerika. Wanneer je dit doet dan verlies je slechts de helft van je eerste inzet. Er zijn twee soorten surrender: de early en de late surrender. Een early surrender doe je voordat de derde kaart wordt gedeeld of aan het begin van de beurt van de speler. Bij en een late surrender controleert de dealer eerst of hij een blackjack heeft. Want het is niet mogelijk om bij een blackjack een surrender uit te voeren. Het spreekt voor zich dat een eary surrender voordeliger is voor een speler.